Okoli Ljubljane po PST (Pot spominov in tovarištva ali Pot ob žici)

banner-kolesarskih-poti_800x300
  • Trasa

    Izhodišče in cilj:  Ljubljana Šiška – pot poteka po peščenih in asfaltiranih odsekih

    Potek Šiška (Celovška cesta) – Bežigrad – Žale – Nove Jarše – Polje – Štepanjsko naselje – Fužinski grad – Hrušica – Golovec – Rakovnik – Galjevica – Murgle – Dolgi most – Vič – Koseze – Šiška (Celovška cesta)

  • Razdalja

    34 km

  • Čas vožnje

    2 -3 ure

  • Težavnostna stopnja

    2/5 – zmerno zahtevna kolesarska pot

  • Višinski metri

    vzpon 209 m, spust 218 m

  • Najvišja nadmorska višina

    434 m.n.v.

  • Največja strmina

    7 %  (v smeri urinega kazalca); 10% (v nasprotni smeri urinega kazalca)

  • Najdaljši klanec

    2 km (v smeri urinega kazalca); 1,2 km ( v nasprotni smeri urinega kazalca)

  • Podlaga

    makadam, asfalt

  • Primerno za

    gorsko kolo; možno tudi mestno, treking, gravel

Zgodovinsko ozadje

Pot ob žici je speljana po trasi bodeče žice, ki je med drugo svetovno vojno omejevala mesto. Zgradila jo je italijanska kopenska vojska in s tem zaprla mesto. Okupacija je trajala več kot tri leta in mesto tako rekoč spremenila v taborišče. To je edinstven primer popolno zaprtega naselja za tako dolgo obdobje, zato je Pot ob žici poleg rekreativne, tudi zgodovinske narave. Tradicionalni spominski pohodi na dan osvoboditve mesta Ljubljane, 9. maj, potekajo od leta 1946, prve oznake in spomenike pa so postavili leta 1959. Ker nam virus še vedno kroji življenja, tudi letos vse prireditve odpadejo, se bo pa marsikdo na pot odpravil v individualni izvedbi. Pohodno pot lahko kadarkoli tudi prekolesarimo, z majhnim odklonom na poti čez Golovec, kjer se s kolesom peljemo po cesti za avtomobile.

Koristne informacije za vse, ki greste prvič na to pot ali niste iz Ljubljane

Za vse, ki greste prvič po PST, predlagamo, da se na pot podate v smeri urinega kazalca. Uradni začetek oziroma Kilometer 0 je na Dolgem mostu, kjer je tudi možno parkirati. Za vse obiskovalce, ki ne živite v Ljubljani, je zato Dolgi most z velikim parkiriščem idealno izhodišče. Je pa v krog možno vstopiti kjerkoli v Ljubljani. Našo pot smo začeli v Šiški, pri novem nakupovalnem središču Interspar ALEJA in se odpravili v smeri urinega kazalca. Tretja možnost je na ljubljanskih Žalah, kjer je tudi prostorno parkirišče. Začetek je torej prepuščen individualni odločitvi.

kolesarske-poti-kupikolo-si

Ob poti bodite pozorni na številne markacije, dve vrsti usmerjevalnih in obvestilne table, na 102 spominska kamna, talne oznake v cesti ali pločniku, bunkerje in spomenike. Če na trenutke ne boste našli oznake, ker občasno kar izginejo, vas bodo mimoidoči hitro usmerili na pravo pot. Vzemite si dovolj časa, da zaradi tega ne boste slabe volje.

kolesarske-poti-kupikolo-si-2
kolesarske-poti-kupikolo-si-6

Opis poti

Pot je pretežno ravninska, zato primerna tudi za celodnevni družinski izlet, ki ga seveda po potrebi lahko skrajšamo. Edini napornejši del je vzpon in spust čez Golovec. Če bo za malčke pretežak, klanec ni dolg in ga lahko tudi prehodimo. Bolje pripravljeni pa pot lahko opravimo z obeh strani in tako naberemo skupaj skoraj 68 km in dva kratka vzpona.

V cca 34 km dolgi poti po nekdanji zunanji meji Ljubljane, obkrožimo središče mesta. Danes mesto sega precej čez te meje, zato pot delno poteka skozi urbana naselja, delno pa po mirnih peščenih poteh izven naselij, zelo prijetnih za hojo, tek in kolesarjenje.

Kot rečeno, smo se podali iz Šiške v smeri Bežigrada, mimo Gramozne jame, skozi pokopališče Žale, med stanovanjskimi bloki v naselju Nove Jarše, vzdolž ljubljanske obvoznice v Polje, skozi Štepanjsko naselje, mimo Fužinskega gradu, do vznožja Golovca. Pred vzponom zavijemo desno v vas Hrušica, nato v vasi levo do odcepa Golovec in se peljemo po cesti za avtomobile. Z vrha se spustimo do Dolenjske ceste, nadaljujemo po Ljubljanskem barju in mimo Murgel prispemo do Dolgega mostu. Prav tu, na velikem križišču za AC, je kilometer 0. Nadaljujemo proti Viču, mimo Koseškega bajerja in skozi stanovanjsko naselje Koseze, prispemo nazaj v Šiško.

kolesarske-poti-kupikolo-si-9
kolesarske-poti-kupikolo-si-8

Golovec: Ne glede na to, v katero smer se bomo podali, moramo priti na vrh. Je pa vzpon iz smeri Hrušice malce daljši in zato manj strm. V 2 km, ki ima največ 6-7 % naklon, premagamo cca 140 v.m. Po vrhu se cesta še nekajkrat malce spusti in vzpne in se na drugi strani spusti na Dolenjsko cesto. Če se na Golovec povzpnemo v nasprotni smeri urinega kazalca, z Rakovnika (Dolenjske ceste), je vzpon krajši in bolj strm. Isto višino dosežemo v 1,2 km dolgi poti, z najvišjim naklonom 10 %.

Pot prevozila: Alenka KupiKolo.si

April 2021

Zemljevid poti

Download

Dodatno

Zelo izčrpne informacije o zgodovinskem ozadju in znamenitostih ob poti lahko preberete na portalu Gremo na pot.

Kaj sploh je Kupikolo.si?

Fotogalerija