Veliki krog po Prekmurju: Banovci – Dobrovnik – Murska Sobota – Veržej – Banovci

banner-kolesarskih-poti_kupikolo -800x300
  • Trasa

    Izhodišče in cilj:  termalno kopališče Banovci – pot poteka po manj prometnih asfaltnih cestah, makadamskih poteh in kolovozih

    Potek: Banovci – Krapje – Melinci – Gornja Bistrica – Velika Polana – Banuta – Dobrovnik – Motvarjevci – Prosenjakovci – Središče – Domanjševci – Krplivnik – Šalovci – Lucova – Šulinci  Ženavlje – Boreča – Vidonci – Mačkovci – Murska Sobota – Športno letališče – Dokležovje – Veržej – Banovci

  • Razdalja

    116 km

  • Čas vožnje

    6-8ur, lahko tudi manj

  • Težavnostna stopnja

    3/5 – zmerno zahtevna kolesarska tura predvsem zaradi dolžine, manj zaradi vzponov

  • Višinski metri

    cca 900 m

  • Najvišja nadmorska višina

    približno 400 m.n.v.

  • Največja strmina

    ni podatka

  • Najdaljši klanec

    1 km

  • Podlaga

    mešana; največ je asfalta, makadam in nekaj travniških ter gozdnih kolovozov

  • Primerno za

    gorsko, lahko tudi treking, gravel

Opis poti

Turo začnemo v Banovcih, na prleški strani, kjer lahko pustimo avto. Pot nadaljujemo do Sp. Krapja in poiščemo smerokaz za brod (Melinci). Vožnja z brodom preko Mure je vsekakor posebno doživetje, našo pozornost pritegne silna moč reke. Če je brod na drugi strani, le zažvižgajte ali pokličite brodarja. Pride po vas in vas za 2 eur po osebi prepelje na drugo stran. Pot nadaljujemo skozi Melince proti Gornji Bistrici in naprej v smeri Lendave. Ko pridemo do glavne ceste MS-Lendava, se za kakšnih 200-300m usmerimo levo proti MS, nato pa na prvi makadam desno. Do Velike Polane je nekaj kilometrov prijetne vožnje po gozdu in poljih. V vasi lahko greste na kavico, dokupite zaloge vode in prigrizkov (Tuš, Mercator), ali pa obiščete muzej-rojstno hišo pisatelja Miška Kranjca.

kolesarske-poti-kupikolo-si-8

Našo turo nadaljujemo mimo cerkve (na levi), spominskega parka (na desni) in po dobrem kilometru za prvimi hišami zavijemo desno. Asfalt se kmalu konča in lepa makadamska pot se vije med polji. Ko pridemo v gozd, na naši levi vidimo zeleno hišo in nekaj gospodarskih poslopij. Tam so pred leti snemali resničnostni šov Kmetija. Nekaj metrov naprej je na desni strani mostiček preko potoka Črnčec in malo dalje je Copekov mlin, edini še ohranjeni mlin ob potoku. Mi nadaljujemo ob potoku naravnost in ko pridemo iz gozda, se kmalu pred nami pojavi nasip reke Ledave. Makadamska cesta, po kateri smo prišli, tu zavije desno proti Lendavi, mi pa zavijemo levo ob nasipu, po slabem travnatem kolovozu. Vztrajamo kakšen kilometer in pol, potem pridemo do lesenega mostu preko Ledave. Prečkamo in nadaljujemo naravnost po gozdu. Makadam je soliden in 2km naprej pridemo do Banute in Mostja, kjer zavijemo levo na glavno cesto proti Dobrovniku. Mestoma je urejena kolesarska steza in 9km do Dobrovnika kar hitro mine. Tudi tukaj si lahko napolnite zaloge (Mercator, Petrol), vsekakor pa toplo priporočam gostilno Pri Lujzi, kjer se odlično kuha in je.

kolesarske-poti-kupikolo-si-7

Nekaj metrov naprej od gostilne zavijemo desno proti Bukovniškemu jezeru. Tu se neha ravninski del Prekmurja in začne Goričko. Bukovniško jezero je danes pomembna turistična točka (ribolov, energetski park, izvir Sv. Vida, adrenalinski park, počivališče za avtodome, kulinarika). Naša pot pri jezeru zavije po makadamu desno rahlo navkreber v gozd. Slab km naprej na križišču zavijemo levo in po prelepem zelenem bukovem gozdu pridemo v Motvarjevce, kjer se držimo levo proti Prosenjakovcem. Križišče sredi vasi je točka, kjer lahko opisano turo skrajšamo, v kolikor zavijemo levo proti Selu (znamenita romanska rotunda) in naprej do Fokovcev, Martjancev in Murske Sobote.

kolesarske-poti-kupikolo-si-6

Mi na tem križišču nadaljujemo naravnost v smeri Berkovcev in po približno 300m zavijemo desno proti Središču. Po ozki asfaltni cesti preko valovitih travnikov pridemo v gozd. Cesta se rahlo vzpenja in pred vasjo Središče zopet spušča. V Središču za gasilskim domom zavijemo desno na makadam, po slabem kilometru gremo mimo bivše karavle. Tesno ob poti je še vidna stražarska uta. Madžarski meji se na tem mestu približamo na vsega 300m. Zopet se malo spuščamo, prečkamo Malo Krko in ko pridemo do asfalta, gremo levo proti Domanjševcem. Pri prvih hišah zavijemo desno proti Hodošu. Cesta se zopet malo vzpenja in vijuga po lepih bukovih gozdovih. Malo za Krplivnikom se spustimo do Velike Krke, kjer tik pred mostom zavijemo levo na kolovoz in peljemo proti zahodu. Reka, ki je v resnici malo večji potoček, je ves čas tesno na naši desni strani.

kolesarske-poti-kupikolo-si-5

Po dobrih treh kilometrih pridemo do Šalovcev, kjer prečkamo glavno cesto Hodoš-Murska Sobota in pot nadaljujemo po ozkem makadamu, ki pa nekoliko kasneje postane komaj viden kolovoz oz. gozdna pot. Vozimo malo po travnikih, malo po gozdu. Ko pridemo do makadamske ceste, zavijemo levo navzdol  in po nekaj sto metrih zavijemo desno proti Lucovi, kjer se spet priključimo asfaltni cesti. Temu odseku se lahko izognemo, če v Šalovcih zavijemo proti Adrijancem in Šulincem. V Šulincih gremo po spodnji (levi) cesti proti Ženavljam, kjer je ob naši poti spomenik stratosferskemu balonu, ki je tu zasilno pristal avgusta 1934. Mala vasica je takrat za kratek čas postala center sveta. Preko 6000 ljudi se je zgrnilo gledat to čudo. O dogodku so poročali številni časopisi, celo New York Times. Ob spomeniku je urejeno lično počivališče za kolesarje. Vredno ogleda.

kolesarske-poti-kupikolo-si-4

Pot nas potem pelje do Boreče, kjer je pred vasjo najbolj strm vzpon na naši turi, a k sreči ni dolg. Pred Borečo je razcep, tako desna kot leva cesta nas pripeljeta do glavne ceste, ki gre od mejnega prehoda Martinje proti Mačkovcem in naprej proti MS. To je tudi naša smer. Cesta se vije po nekakšnem grebenu, malo gor in malo dol, tik pred Mačkovci pa se spustimo do glavne ceste Hodoš – MS, kjer se obrnemo desno proti MS. To je tudi najbolj prometen odsek na naši turi, ki pa se mu lahko izognemo, če malo pred Mačkovci zavijemo desno proti Marofu, Pečarovcem in preko Puconcev pridemo do Murske Sobote.

Po prekmurski prestolnici je urejena kolesarska steza, mi pa smo pozorni na table (smer avtocesta Maribor- Lendava), ki nas pripeljejo na južni del mesta. Na naši desni bomo zagledali bolnišnico Rakičan, ko jo pustimo za sabo, pa smo pozorni na smerokaz za športno letališče. Do tja je kakšna 2 km. Letališče obvozimo po levi strani in sledimo naprej makadamski poljski cesti, ki nas po nekaj kilometrih pripelje v Dokležovje. Tu zavijemo levo skozi vas in na križišču z glavno cesto MS- Ljutomer, gremo desno proti Veržeju. Kmalu prečkamo Muro, do Veržeja je še kakšen kilometer, kjer na rondoju pri Mercatorju zavijemo levo proti Banovcem in tam sklenemo naš veliki krog.

Tura je zelo lepa, slikovita in raznolika, tako pokrajina, kot tudi podlaga, po kateri vozimo. Verjamem, da bo po koncu dneva na vaš obraz kljub naporu narisala en velik nasmešek. Nam ga je zagotovo.

Pot prevozil in zapisal: Boris Vremšak

Avtor GPX sledi: Primož Zevnik

April 2021

Zemljevid poti

Download

Kaj sploh je Kupikolo.si?

Fotogalerija