Koper – Ankaran – Osp – Črni kal – Koper

banner-kolesarskih-poti-kupikolo_-800x300
  • Trasa

    Izhodišče in cilj Koper-železniška postaja (krožna pot) – pot poteka po asfaltiranih cestah in makadamskih poteh

    Potek  Koper-Bertoki – Ankaran – Debeli rtič – Barižoni – Hrvatini – mejni prehod Škofije – Osp – Črni kal – Rižana – Dekani – Koper-Berotki

  • Razdalja

    37 km

  • Čas vožnje

    2.3 ure

  • Težavnostna stopnja

    3/5

  • Višinski metri

  • Najvišja nadmorska višina

    219 m.n.v.

  • Povprečni naklon

    5,7%

  • Najdaljši klanec

    3,8 km

  • Podlaga

    asfalt in makadam

  • Primerno za

    gorsko kolo

Tinjan

Tinjan je staro naselje na izpostavljeni legi v slovenskem delu Istre, nedaleč od slovensko-italijanske meje. Nahaja se na razglednem vrhu Tinjanskega brega med dolino Osapske reke in dolino reke Rižane.

Tokrat ga bomo obkrožili in spoznali razgiban teren slovenske Istre, se zapeljali malo na italijansko stran in se spet vrnili v Slovenijo, na poti pa uživali v čudovitih razgledih na Koprski in Tržaški zaliv.

 

tinjan-kolesarske-poti-kupikolosi

Opis poti

S parkirišča pri železniški postaji se usmerimo na kolesarsko pot Zdravja in prijateljstva, Parenzano, ki poteka vzporedno z avtocesto ob Škocjanskem zatoku proti Bertokom. Na koncu poti zavijemo levo in mimo vhoda v naravni rezervat Škocjanski zatok nadaljujemo vožnjo do krožnega križišča in zavijemo desno na viadukt, ki prečka železniške tire.

Vožnjo nadaljujemo naravnost prek drugega krožišča do glavne ceste proti Ankaranu, kjer zavijemo levo in vožnjo nadaljujemo skozi Ankaran do Debelega rtiča. Cesta se v loku spusti proti morju in sredi ravnega dela se desno odcepi asfaltna pot, ki se strmo vzpne med vinograde na Barižonih. Na odcepu sredi strmine zavijemo levo na planoto (cesta je zaprta za ves promet) in nadaljujemo po asfaltu levo, nato skoraj vodoravno, po makadamu ob robu gozda do hiš na Barižonih.

Vmes nas informativna tabla povabi na ogled Resslovega gaja, nato zavijemo levo in v rahlem vzponu dosežemo cesto na grebenu Miljskih hribov pri cerkvi sv. Brigite (oz. Bride). Zavijemo desno proti Hrvatinom in mimo cerkve ter pokopališča dosežemo naslednje križišče, kjer nadaljujemo ravno v rahlem vzponu mimo Božičev in Fajtov do križišča za Jelarje (Elerji/Elarji). Nato zavijemo desno navzdol v vas in se precej strmo spustimo do servisne ceste ob hitri cesti Trst–Koper. Na tem mestu se lahko odločimo za skrajšanje poti in sicer v smeri za Bertoke do Kopra.

Pot se spusti proti avtocesti (oznaka D-8), kolesarsko pot D-8 le prečkamo in se spustimo proti mostu čez hitro cesto desno, prečkamo most in spet zavijemo desno proti Trstu. Za igralnico in bencinskim servisom, na nekdanjem mejnem prehodu, na italijanski strani, zapustimo hitro cesto in zavijemo desno na vzporedno staro cesto do krožišča.

Na drugem izhodu (industrijska cona) zavijemo desno v Osapsko dolino in mimo gospodarskih objektov do konca asfalta, kjer naletimo na informativno tablo poti »Traversata Muggesana«. Kotanjast kolovoz nas popelje v gozd in mimo zanimivih jezerc skoraj vodoravno ob hribu mimo dveh odcepov, kjer se držimo desno, do razcepa z zapornico. Tu zavijemo levo na mostiček in peljemo 100 m do ceste, kjer zavijemo desno na nekdanji mejni prehod Osp in se vrnemo v Slovenijo.

Po cesti dosežemo Osp z znamenito steno in rečnim izvirom. Nadaljujemo po dolini navzgor in 200 m za vaškim jedrom na odcepu zavijemo levo proti udornici Mišja peč. Kolovoz se prične vzpenjati proti Stari Gabrovici (v Stari Gabrovici na križišču pri kapelici zavijemo levo navzgor) in peljemo se naprej pod mogočen, več kot 100 m visok viadukt avtoceste do cerkvice sv. Miklavža in levo navzgor do glavne ceste. Nato se spustimo proti spodnjemu delu Črnega Kala, prečkamo glavno cesto in se spustimo skozi Krnico v Rižano. Zavijemo desno skozi vas in peljemo po glavni cesti skozi Cepke do 500 m oddaljenega križišča. Zavijemo levo na mostiček čez železniško progo in desno mimo hiš med progo in reko, kjer po kolovozu dosežemo slikoviti predel z jezovi na reki Rižani. Sledi krajši kamnit prehod tik ob reki, nato levo čez mostiček na dvorišče vinske kleti Bordon.

Peljemo naprej čez mostiček desno na cesto do betonarne, kjer zavijemo levo in takoj desno po ozki asfaltni cesti mimo Mikotov in po makadamu do mostiča na trasi Parenzane (D-8). Zavijemo levo do večjega mostu čez Rižano in naprej po kolesarski poti do glavne ceste pred Bertoke, nadaljujemo levo po njej do avtocestnega priključka, kjer zavijemo desno proti Srminu. Na koncu mostu zapeljemo čez avtocesto levo po že znani poti do železniške postaje v Kopru, kjer smo ta zanimivi krog začeli.

Zanimivosti ob poti

Naravni rezervat Škocjanski zatok, školjčišče Ankaran, Resslov gaj, značilna arhitektura vasi Osp, Osapska stena z jamo Grad, udornica Mišja peč, stara Gabrovica, viadukt Črni Kal, reka Rižana.

škocjanski-zatok-kupikolo-kolesarske-poti

Zemljevid poti

Download

Kaj sploh je Kupikolo.si?