Sežana (Tomaj) – Štorje – Vrabče – Štanjel – Komen – Kregolišče – Sežana (Tomaj)

banner-kolesarskih-poti_-800x300
  • Trasa

    Izhodišče in cilj Tomaj (krožna pot) – pot poteka po neprometnih, asfaltiranih cestah

    Potek Tomaj – Križ – Filipčje Brdo – Štorje – Majcni – Vrabče – Štjak – Kobdilj – Štanjel – Kobljeglava – Gabrovica – Komen – Volčji Grad – Kregolišče – Pliskovica – Dutovlje – Tomaj

  • Razdalja

    57 km

  • Čas vožnje

    2 uri

  • Težavnostna stopnja

    3-4/5 –  zahtevna kolesarska tura

  • Višinski metri

    vzpon 900 metrov

  • Najvišja nadmorska višina

    518 m.n.v.

  • Največja strmina

  • Najdaljši klanec

    5,5 km

  • Podlaga

    asfalt

  • Primerno za

    cestno, treking in vsa ostala kolesa

Kras

Kras je poseben svet, je planota med Tržaškim zalivom, Vipavsko dolino in Brkini. Podobo in dušo mu daje kamen, ki ga brez prestanka spreminja voda. Skupaj ustvarjata svet podzemnih jam, Postojnska jama, Škocjanske jame, Jama Vilenica so le najbolj znane, izginjajočih rek, vrtač in drugih kraških pojavov. V Lipici so doma lipicanci, plemeniti beli konji, Štanjel, srednjeveška vasica je skupaj z gradom izjemen kulturni spomenik.

Obilje kamna, zaprta dvorišča in ozke ulice, značilnost krajev z burjo, oblikujejo značilno kraško arhitekturo, da o odličnih vinih in kulinariki ne izgubljamo besed. Brkinom, valovitemu svetu zelenih gričev, stisnjenim na kraški rob, pa pravimo zelena oaza Krasa.

kolesarske-poti-kupikolo-si-3

Opis poti

Pot smo začeli v Tomaju, kjer smo bili nastanjeni in je od Sežane oddaljen dobrih 6 kilometrov. Lahko pa je izhodišče katerikoli drug kraj na opisani poti. Če prihajate iz Ljubljane, je dobro izhodišče makadamsko parkirišče na križišču v Štorjah. To je le dobrih 5 kilometrov na poti proti do Sežane.

Iz Tomaja krenemo v smeri Križ in po 2 kilometrih, na točki, kjer je v Križu avtobusna postaja na obeh straneh ceste, zavijemo ostro levo proti Filipčjem Brdu. Po cca 4 kilometrih s stranske ceste prispemo do glavne ceste Sežana – Štorje in zavijemo levo. Odsek po glavni cesti je kratek, že po 2,5 kilometrih v Štorjah zavijemo levo, pa takoj desno v smeri Majcni in smo spet na stranskih, neprometnih cestah.

kolesarske-poti-kupikolo-si-4

Čaka nas prvi vzpon na trasi. Cesta se stalno dviga, približno 5,5km s povprečnim naklonom 4%, vse do vasi Vrabče. Tu začnemo naše potovanje mimo vinogradov, po grebenu, ki ponuja lepe razglede na Kras (leva stran) in Vipavsko dolino (desna stran) s pogledom na Nanos. Lepi razgledi in povsem neprometna cesta pomeni raj za kolesarje.

banner-kolesarskih-poti_-800x300-6

Po približno 6 kilometrih vožnje po hribovju se v Štjaku začne spust proti Kobdilju. Dolg je skoraj 5km in priporočamo, da ga kdaj odpeljete tudi iz nasprotne smeri.

Na koncu spusta zavijemo levo v smeri Kobdilj. Od tu nas do Štanjela loči le 4km, kjer je obvezna postojanka za kavico.

kolesarske-poti-kupikolo-si-2

Iz Štanjela pot nadaljujemo desno, v smeri Komna. Dvakrat zapustimo glavno cesto, da obiščemo Hruševico in Gabrovico pri Komnu, dve simpatični vasici, kjer se naužijemo pogledov na čudovite vinograde. Vrnemo se nazaj na glavno cesto proti Komnu. V Komnu sledimo znaku Sežana, a se že po nekaj metrih odcepimo levo proti Volčjemu Gradu. Ko že zapuščamo mesto, na zadnjem odcepu zavijemo levo, pazljivi moramo biti, ker ni usmerjevalne table. Za potrditev, da smo na pravi poti: po slabem kilometru bomo obvozili prikupen bajer z račkami.

kolesarske-poti-kupikolo-si

Nadaljujemo in naslednjih 7 kilometrov na cesti skoraj zagotovo ne bomo srečali nikogar. Kmalu bomo prispeli do vasice Volčji Grad, v kateri zavijemo desno proti Kregolišču. Uživali bomo v vožnji skozi ozke ulice, med kraškimi zidovi, se vzpeli po ozki, a asfaltirani cesti in se na drugi strani spustili v Veliki Dol, kjer bomo zavili levo proti Dutovljam in Tomaju.

V Velikem Dolu nas do cilja loči le še 10 kilometrov.

kolesarske-poti-kupikolo-si-3

Zapisal: Uroš Bogičevič

Novmeber 2021

Zemljevid poti

Download

Kaj sploh je Kupikolo.si?

Fotogalerija