Nova Gorica – Cividale/Čedad – Lago di Cornino/Jezero Cornino – Udine/Videm – Nova Gorica (Med Sočo in Tilmentom – po gričevjih in ravninah Furlanije)

1
  • Trasa

    Izhodišče in cilj Nova Gorica (krožna pot) – pot poteka po asfaltiranih cestah

    Potek  Nova Gorica – Gorica – Cividale/Čedad – Gemona del Friuli/Gumin – Cornino – Pinzano – San Daniele del Friuli – Fagagna – Udine/Videm – Manzano – Cormons/Krmin – Nova Gorica

  • Razdalja

    175 km

  • Čas vožnje

    5-8 ur

    Najprimernejši čas: vse leto, zlasti pa pomladanski in jesenski meseci

  • Težavnostna stopnja

    4/5 –  zelo zahtevna kolesarska tura

  • Višinski metri

    vzpon 1.250 metrov, spust 1.250 metrov

  • Najvišja nadmorska višina

    260 m.n.v.

  • Največja strmina

    8 %

  • Najdaljši klanec

    1,4 kilometra

  • Podlaga

    asfalt

  • Primerno za

    v osnovi za cestno kolo, je pa pot primerna za vse vrste koles

    Turo je moč razbiti na dva dela. Možnosti prenočišč je v Furlanski nižini res veliko.

Goriška

Nova Gorica skupaj z Goriškimi Brdi, Kanalskim Kolovratom, spodnjim tokom reke Soče ter Trnovsko in Banjško planoto, zahodnim delom Vipavske doline in robom Furlanske nižine onkraj meje z Italijo zaokrožuje ožjo Goriško. V zadnjih letih tudi turisti odkrivajo izjemen potencial te regije, uživajo v vinski in kulinarični ponudbi Goriških Brd, iščejo mir, tišino in stik z naravo na Banjšicah in v Trnovskem Gozdu ali se hladijo ob Soči pod mogočnim Solkanskim mostom. Nova Gorica je bila skupaj s sosednjo Gorico izbrana tudi za evropsko prestolnico kulture 2025.

solkan_bridges

Furlanska nižina

Obsega večji del italijanske dežele Furlanija-Julijska krajina (Friuli-Venezia Giulia). Furlanija je bila stoletja – in je pravzaprav še danes – označena kot vhodna vrata v Italijo. Tu se z italijansko prepletajo še vsaj tri druge kulture in jeziki – slovenska, germanska in furlanska, kar se odraža na arhitekturi ter v mentaliteti in navadah ljudi. Na severu se nižina nadaljuje v predalpski in alpski svet vse do meja z Avstrijo in Slovenijo, na jugu in vzhodu ga omejujeta Jadransko morje in slovanske dežele, na vzhodu pa prehaja v italijansko deželo Veneto (Benečija), kjer je vse bolj čutiti vpliv nekdanje Beneške republike. Furlanska nižina v večjem delu leži v porečju dveh vodotokov, Soče na vzhodu in Tilmenta (Tagliamento) na zahodu.

img_20211012_185913

Opis poti

Najprimernejše izhodišče je Trg Evrope pred železniško postajo v Novi Gorici, ki je skupni čezmejni trg obeh mest, Nove Gorice in Gorice. Tu je na voljo dovolj parkirnih mest za tiste, ki se na izhodišče pripeljejo z avtomobilom, lahko pa seveda prispemo tudi z vlakom. Vozilo lahko pustimo tudi na parkirišču pri bolnišnici v Šempetru pri Gorici, ki ga za izhodišče prav tako izberejo številni kolesarji iz drugih delov Slovenije.

cividale_in_panoramic

Z obeh predlaganih izhodišč zlahka skočimo čez mejo in skozi Gorico, Podgoro in Mosso, ob vznožju Brd in hribov Beneške Slovenije, dosežemo Čedad. Zgodovinsko mesto ob reki Nadiži, prek katere se pne mogočni Hudičev most (Ponte del Diavolo), ima bogat arheološki muzej, ki zajema obdobje od Rimskega imperija naprej. V poletnem času pa gosti številne festivale in glasbene prireditve.

Od Čedada ves čas potujemo po skrajnem robu nižine in slovenskega etničnega ozemlja, kjer se je slovanska govorica že v večji meri umaknila furlanski. Številni vzpončki nas bodo na kolesu hitro spomnili, da tod nižavje že počasi prehaja v predalpski svet. Od Gemone del Friuli, ki jo je potres leta 1976 skorajda zravnal z zemljo in je bila nato avtentično obnovljena, nadaljujemo proti zahodu. Prečkamo mogočno in široko reko Tilment (Tagliamento), v kateri se lahko poleti tudi osvežimo, in tik preden dosežemo Lago di Cavazzo, največje naravno jezero v Furlaniji, ki ponuja številne možnosti za kopanje, jadranje, veslanje in druge vodne aktivnosti, zavijemo levo in nadaljujemo vzdolž omenjene reke.

img_20200827_144634

Kmalu nas ob cesti pozdravi spomenik znamenitemu italijanskemu kolesarju Ottaviu Bottecchi, prvemu italijanskemu zmagovalcu Dirke po Franciji, ki je bil doma iz teh krajev in naj bi prav na tem mestu v tragični nesreči leta 1927 izgubil življenje. Nad njegovo tragično smrtjo žal visi črna senca. Obstajajo namreč številna pričevanja, po katerih naj bi ga pokončali fašisti in zrežirali nesrečo, ker se ni želel ukloniti njihovim idejam in režimu.

img_20200828_153012

Nekaj kilometrov naprej na desni strani ceste leži Lago di Cornino. Majhno jezerce nenavadno zelenih barv naj bi napajali podvodni tokovi. Jezero in območje okoli njega je naravni rezervat in zaščiteno območje. V strmih skalnatih stenah ob jezeru poteka že od 90-ih let 20. stoletja zelo uspešen projekt ponovne naselitve beloglavih jastrebov. Lučaj od jezera je manjši center za obiskovalce, kjer je projekt, skupaj s favno in floro tega območja, podrobno predstavljen.

lago_di_cornino_forgaria

Od Cornina nas pot nekaj časa vodi po desnem bregu Tilmenta, dokler pri kraju Pinzano ne zavijemo ponovno čez most in se usmerimo proti vzhodu. Skozi kraja San Daniele del Friuli, ki v Italiji in tudi po svetu slovi po odličnem pršutu (crudo di San Daniele), in Fagagna nas pot vodi do Udin (Videm), zgodovinskega in univerzitetnega mesta, ki je tudi prestolnica Furlanije.

img_20211012_182941

Pri Udinah se Furlanska nižina dokončno izravna in po neprometnih cestah nas čaka še približno 40 ravninskih kilometrov. Mimo Buttria, Manzana in Krmina prispemo do Nove Gorice, kjer zaključimo pot.

 

Napisal: Gabrijel Fišer

November 2021

Zemljevid poti

Download

Kaj sploh je Kupikolo.si?

Fotogalerija