Kolesarska pot Mangart – Cerkno – Kranj

kolesarska-pot-mangart-kupikolo_-800x300

OPIS POTI

V središču Lesc zavijemo proti Hrašam. Na koncu Hraš se levo odcepi cesta za Studenčice, nadaljujemo pa skozi ožino proti Rodinam. Nadaljujemo desno v smeri Žirovnice. Po prečkanju železniške proge nadaljujemo naravnost skozi Moste in naprej proti Jesenicam. Na krožnem križišču zavijemo levo in nadaljujemo ob železnici, ki jo tudi prečkamo. Nadaljujemo naravnost mimo železniške postaje. Na križišču zavijemo levo in kmalu zopet levo preko mostu. Ko prečkamo Savo, zavijemo desno in na prvem križišču levo preko ožjega mostu spet prečkamo SAvo Dolinko. Pridemo do glavne ceste Jesenice – Rateče, kjer zavijemo levo. Ob cesti je znak za kolesarsko pot 910200. Do Mojstrane poteka po glavni cesti. Sledimo oznakam kolesarske poti skozi Mojstrano, Belco. Ko se glavna cesta približa Savi, se na levi prične prava kolesarska steza, ki poteka po trasi nekdanje železniške proge. Skozi Kranjsko Goro in Rateče sledimo oznakam kolesarske poti. Ko prečkamo mejni prehod, nadaljujemo proti Trbižu.
Glavna cesta se spusti mimo železniške postaje, skozi galerijo, čez most in na kižišču zavije desno. Tam gremo narasnost in sledimo oznakam za Bovec (SLO) Mimo Rabeljskega jezera in skozi nekaj krajših, neosvetljenih predorov se povzpnemo na prelaz Predel. Kmalu po prečkanju državne meje zavijemo levo na asfaltirano cesto proti Mangartu. Po 11 km zmernega vzpona prispemo do najvišje točke poti. Na vrhu je lep razgled na Mangartski jezeri. Obiščemo lahko še kočo na Mangartskem sedlu.

Spustimo se do glavne ceste in naprej do Bovca. Po glavni cesti nadaljujemo do Kobarida, kjer na prvem križišču zavijemo levo. Spustimo se do Soče, prečkamo znamenit Napoleonov most in nadaljujemo desno proti Tolminu. Na semaforiziranem križišču v Tolminu zavijemo levo proti Mostu na Soči. Tam zavijemo levo in po glavni cesti ob Idrijci nadaljujemo do Straže. Nadaljujemo levo v smeri za Cerkno. sledi vzpon na Kladje in spust do Trebije. Po glavni cesti nadaljujemo do Škofje Loke. Pod gradom gremo z glavne ceste naravnost skozi staro mestno jedro in naprej v smeri proti Selcam. Kmalu na križišču v bližini športne dvorane Poden zavijemo desno v smeri za Crngrob. Kmalu pridemo do odcepa za Sveti Duh, kjer zavijemo desno. V Svetem Duhu zavijemo levo na glavno cesto proti Kranju. Prečkamo viadukt, nato pa na semaforiziranem križišču zavijemo levo. Ko prednostna cesta zavije desno, gemo levo čez Kokro in desno skozi stari del Kranja. Nadaljujemo mimo Globusa do glavne antobusne postaje, kjer zavijemo levo. Ko se cesta prične spuščati, zavijemo desno na asfaltirano pešpot. Ob glavni cesti nadaljujemo naravnost čez dve semaforizirani križišči. Od Naklega naprej gremo po glavni cesti skozi Bistrico, Podbrezje, Posavec vse do konca Dobrega Polja. Pred avtocesto zavijemo levo. Na križišču v Mošnjah zavijemo desno, v Podvinu pa levo na asfaltirano cesto ob glavni cesti. Preko Radovljice se vrnemo v Lesce.

Trasa: Lesce – Bovec – Tolmin – Cerkno – Škofja Loka
Razdalja: 255 km
Višinska razlika: 3.572 m.n.v.
Čas vožnje: 11h
Težavnostna stopnja: 5/5
Podlaga: asfalt

Download

Fotogalerija

Cestna kolesarska pot Krog čez Lučine

krog-cez-lucine-road-cycling_-800x300-5

OPIS DOGODKA

Iz Lesc krenemo skozi Radovljico, Podvin, Mošnje, Posavec, Naklo do Kranja. Skozi Kranj gremo mimo glavne avtobusne postaje, skozi stari del mesta, čez Kokro do Planine. Pred Čirčami zavijemo desno na viadukt proti Škofji Loki. V Svetem Duhu zavijemo desno na stransko cesto do Škofje Loke. Skozi stari del mesta nadaljujemo v Poljansko dolino. V Gorenji vasi zavijemo levo proti Lučinam Po glavni cesti nadaljujemo skozi Lučine, Suhi Dol in se spustimo do Kurje vasi. Po glavni cesti gremo nekaj časa ob potoku Mala voda, naprej pa sledimo oznakam  za Horjul. Nadaljujemo naravnost skozi horjul do Dobrove, kjer zavijemo levo proti Polhovemu Gradcu. Kmalu sledi odcep desno za Šentvid, kamor vodi pot skozi Stransko vas. Z glavne ceste zavijemo levo, ko se prične cesta spuščati s Prevala proti Ljubljani. Bližnjica vodi do štiripasovnice v Šentvidu, kjer zavijemo levo. Ob štiripasovnici gremo do končne postaje mestnega prometa št. 1. Nadaljujemo levo skozi Gunclje, Medno do Medvod, kjer prečkamo železniško progo. Do Kranja gremo po glavni cesti skozi Mavčiče.
Pred mostom čez štiripasovnico zavijemo desno in se spustimo na viadukt. Vračamo se po isti poti do Nakla, naredimo ovinek desno čez Strahinj in  nadaljujemo do Dobraega Polja. Namesto skozi Mošnje nadaljujemo  skozi Črnivec, Zapuže in Hlebce nazaj v Lesce.

Trasa: Lesce – Škofja Loka – Poljane nad Škofjo Loko – Horjul – Medvode
Razdalja: 141 km
Višinska razlika: 1330 m.n.v.
Čas vožnje: 6h
Težavnostna stopnja: 4/5
Podlaga: asfalt

Download

Fotogalerija