Vzpon Osilnica – Strma Reber

strma-reber-kupikolo.si_-800x300

OPIS POTI

Strma reber, precej nova serpentinasta cesta proti Osilnici in Zgornjekolpski dolini, ki ji pravijo tudi mali Vršič, je že vse od začetka nekaj posebnega, zato ni presenečenje, da na njej srečamo veliko kolesarjev. Takoj so jo za svojo vzeli tudi motoristi, imenujejo jo medvedje ride. Med kolesarji pa se je je oprijel naziv medvedje črevo, ker iz zraka spominja na zavit prebavni sistem. Še korak naprej pa so naredili adrenalinski longboarderji z vsega sveta, ki so Strmo reber takoj posvojili. Zaradi odličnih zavojev, primerne strmine ter odličnega asfalta tu vsak konec julija in v začetku avgusta organizirajo tekme: po Strmi rebri se spuščajo na longboardih, nekoliko daljših rolkah, in dosegajo celo hitrosti 65 kilometrov na uro!

Trasa: Osilnica – Strma Reber
Razdalja: 8 km
Višinska razlika: 800 m.n.v.
Čas vožnje: 
Težavnostna stopnja: 5/5
Podlaga: asfalt

Download

Fotogalerija

Vzpon na Vršič

vzpon-na-vrsic-kupikolo.si_-800x300

OPIS POTI

Ruska kapelica je postavljena v spomin in opomin nesmislu svetovnih vojn. Med letoma 1916 in 1917 so Rusi sami zgradili lično kapelico iz okroglega lesa in lubja. Ima dva stolpiča v znani ruski obliki. Okrog cerkvice in ob cesti so ruski grobovi.

Vršič je imel med 1. svetovno vojno strateški pomen, saj je omogočal avstrijski vojski lažji dostop na soško fronto. Oskrba z vojnim materialom je potekala nepretrgoma. Vršič je moral biti prevozen tudi v vseh zimskih mesecih. S ceste so odmetavali velikanske količine snega ruski vojni ujetniki pod nadzorom avstrijskih vojakov. Nekega dne je velikanski snežni plaz zasul rusko taborišče. Pod snegom je našlo smrt več kakor tristo ujetnikov in kakih deset stražarjev.

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI NA: Sloveniaholidays.com

Trasa: Kranjska Gora – Vršič
Razdalja: 12 km
Višinska razlika: 820 m
Čas vožnje: 1h 15 min
Težavnostna stopnja: 4/5
Podlaga: asfalt – granitne kocke

Download

Fotogalerija

Kolesarska pot Golnik – Globoko

golnik-globoko-kupikolo.si_-800x300

OPIS POTI

V središču Lesc zavijemo proti Begunjam. Peljemo se mimo letališča skozi Hlebce in Begunje v smeri proti Tržiču. Vijugasta cesta pod Dobrčo je speljana skozi več manjših vasi. Ko se prednostna cesta konča v Bistrici pri Tržiču, zavijemo levo. Za podvozom nadaljujemo levo in na naslednjem križišču desno v smeri za Križe. V Retnjah zavijemo levo v Križah pa desno proti Golniku. Po glavni cesti gremo skozi Tenetiše in Mlako do Kokrice, kjer nadaljujemo desno proti Kranju.

Na semaforiziranem križišču tik pred bolnico zavijemo desno in po prednostni cesti nadaljujemo do naslednjega semaforja, kjer zavijemo desno na asfaltirano pešpot. Za bencinsko črpalko nadaljujemo po asfaltirani cesti za kmetijsko mehanizacijo mimo Police do krožnega križišča pri Naklem, kjer zavijemo desno. Na kiržišču, kjer prednostna cesta zavije levo, gremo naravnost proti Srtahinju. Cesta poteka čez avtocesto, v Strahiju zavije levo in se spet približa avtocesti. Za podvozom pod avtocesto zavijemo desno na prednostno cesto po kateri nadaljujemo do Posavca. Tik pred avtobusno postajo zavijemo levo proti Otočam. Prečkamo Savo in železniško progo in naravnosti skozi vas Otoče nadaljujemo do Mišač. Tam zavijemo desno v smeri za Globoko. Spustimo se do Save, jo prečkamo pri vasi Globoko ter se povzpnemo do Mošenj. Za avtocesto se desno nahaja arheološko najdišče. Nadaljujemo naravost čez semaforizirano križišče do Zapuž, kjer zavijemo levo proti Radovljici. Pred Sparom v Radovljici zavijemo desno. Po prednostni cesti pridemo do semaforiziranega križišča, kjer zavijemo desno in se po kolesarski stezi vrnemo v Lesce.

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI NA: Sloveniaholidays.com

Trasa: Lesce – Tržič – Križe – Golnik – Naklo
Razdalja: 58km
Višinska razlika: 693 m.n.v.
Čas vožnje: 2 h 30 min
Težavnostna stopnja: 3/5
Podlaga: asfalt

Download

Fotogalerija

Kolesarska pot krog čez Soriško planino

krog-cez-sorisko-planino-kupikolo.si-800x300

OPIS POTI

Iz Lesc se po kolesarski stezi odpravimo na Bled. Nadaljujemo po glavni prednostni cesti naravnost mimo Blejskega jezera proti Bohinju. V Boh. Bistrici na križišču, kjer prednostna cesta zavije desno, zavijemo levo v smeri za Škofjo Loko. Kmalu prednostna cesta zavije rahlo desno, mi pa nadaljujemo naravnost. Po dveh ovinkih in pod železniško progo se vrnemo na glavno cesto, kjer nadaljujemo levo. Prične se vzpon po prednostni cesti na Soriško planino. Sledi spust proti Sorici. Na križišču pred vasjo  nadaljujemo naravnost do Petrovega Brda. Tam zavijemo levo proti Škofji Loki. Skozi Zali log, Železnike gremo po glavni cesti do Škofje Loke. Na križišču v bližini športne dvorane Poden zavijemo ostro levo v smeri za Crngrob. Kmalu pridemo do odcepa za Sveti Duh, kjer zavijemo desno. V Svetem Duhu zavijemo levo na glavno cesto proti Kranju. Prečkamo viadukt, nato pa na semaforiziranem križišču zavijemo levo. Ko prednostna cesta zavije desno, gemo levo čez Kokro in desno skozi stari del Kranja. Nadaljujemo mimo Globusa do glavne antobusne postaje, kjer zavijemo levo. Ko se cesta prične spuščati, zavijemo desno na asfaltirano pešpot. Ob glavni cesti nadaljujemo naravnost čez dve semaforizirani križišči. Od Naklega naprej gremo po glavni cesti skozi Bistrico, Podbrezje, Posavec vse do konca Dobrega Polja. Pred avtocesto zavijemo levo. Na križišču v Mošnjah zavijemo desno, v Podvinu pa levo na asfaltirano cesto ob glavni cesti. Preko Radovljice se vrnemo v Lesce.

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI NA: Sloveniaholidays.com

Trasa: Lesce – Bohinjska Bistrica – Železniki – Škofja Loka – Kranj
Razdalja: 116 km
Višinska razlika: 1438 m.n.v.
Čas vožnje: 5h
Težavnostna stopnja: 4/5
Podlaga: iasfalt

Download

Fotogalerija