Kolesarska pot Dolenjske Toplice – Dolnje polje – Straža – Češča vas – Novo mesto

novo-mesto-kupikolo.si_800x300

OPIS POTI

Pot pričnemo pri Wellness centru v Dolenjskih toplicah. Peljemo se najprej naravnost , nato zavijemo čez most reke Krke za vas Dolnje polje in nato zavijemo za Meniško vas. Peljemo se skozi vas in na koncu vasi zavijemo desno. Nato se odpeljemo naprej proti vasi Straža.

Vas leži na levem boku reke Krke. Pot nadaljujemo mimo železniške postaje, na levi strani lahko opazujemo zidanice in vinograde. Peljemo se mimo Novolesa, kjer pri smerokazu zavijemo za vas Zalog. Peljemo se ob železniški progi in moramo biti pazljivi ob dveh prehodih, ki nista zavarovana.

Še vedno se peljemo naravnost in prikolesarimo v Češčo vas. Za vasjo zavijemo na urejeno kolesarsko pot in nadaljujemo proti prvem krožnem križišču nato zavijemo za Novo mesto. Po 500 metrih se pripeljemo na obrobje mesta v nakupovalni center kjer se pot tudi konča.

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI NA: sloveniaholidays.com

Trasa: iDolenjske Toplice – Dolnje polje – Straža – Češča vas – Novo mesto
Razdalja: 14,5 km
Višinska razlika: /
Čas vožnje: 1h 25 min
Težavnostna stopnja: 1/5
Podlaga: asfalt

Fotogalerija

Cestna kolesarska pot Blejski grad – grad Kamen

blejski-grad-kupikolo.si_-800x300

OPIS POTI

Z blejskega gradu se spustimo do glavne ceste Gorje-Bled. Po nekaj metrih zavijemo desno. Ozka cesta se najprej vzpenja, nato pa spusti do glavne avtobusne postaje. Za postajo zavijemo desno in se spustimo proti jezeru. Nekaj časa se peljemo ob jezeru. Ko pridemo do glavne ceste Bohinj-Bled, zavijemo levo. Vozimo po glavni cesti do konca Bleda, nato pa zavijemo desno na kolesarsko stezo, ki vodi do Lesc. Po glavni cesti gremo skozi Lesce do odcepa za Begunje, kjer zavijemo levo in sledimo oznakam za Begunje. Peljemo se mimo letališča, skozi Hlebce in Begunje. Na koncu Begunj glavna cesta zavije desno proti Tržiču. Tam zavijemo z glavne ceste naravnost proti Dragi. Kmalu prispemo do gradu Kamen.

Blejski grad

Na vrhu skalnatega osamelca nad Blejskim jezerom se dviga proti nebu eden najlepših spomenikov pri nas, Blejski grad. Poslopja grajskega kompleksa so razvrščena ob dveh dvoriščih, ki ju povezuje stopnišče.

Zgornje dvorišče krasi poznogotska kapela z bogatimi baročnimi freskami iz 17. stoletja. Vhod v grad vodi skozi zunanje obzidje z gotskim lokom in dvižnim mostom. V grajskih prostorih so danes urejeni muzejska zbirka razgibane blejske zgodovine, grajska tiskarna, klet ter grajska zeliščna galerija.

Grad Kamen

Mogočne razvaline gradu so na tesnem grebenu, ki zapira dolino Drage pri vasi Begunjah na Gorenjskem.

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI NA:  sloveniaholidays.com

Trasa: Blejski grad – grad Kamen
Razdalja: 11,5 km
Višinska razlika: 225 m.n.v.
Čas vožnje: 45 min
Težavnostna stopnja: 1/5
Podlaga: Asfalt

Fotogalerija