Cestna kolesarska pot Kropa – Dražgoše – Železniki

road-cycling-kupikolo.si_-800x300

OPIS POTI

Pot pričnemo v vasi Kropa, kjer si lahko še pred ali po kolesarjenju ogledamo zanimiv kovaški muzej. Ne glede iz katere smeri pridemo v Kropo, vselej nas pot pripelje na glavni trg ali Plac. Fužinarska hiša v Kropi je večinoma dvonadstropna stanovanjska stavba, s pročeljem obrnjena proti potoku in cesti, zadaj pa naslonjena na strm breg.Ogledate si lahko tudi župnijsko cerkev sv.Lenarta, ki je bila sezidana leta 1481.

Pa se odpravimo na pot.

Ko se pripeljemo v vas kolesarimo skozi vas in na sredi vasi zavijemo desno čez most, nato levo pri smerokazu za Jamnik.

Cesta se vseskozi vzpenja, naklon pa je tam nekje do vrh 5-6km klanca kar 10-12%. Vozimo se po glavni cesti, ki je zelo ozka in ovinkasta, zato previdnost ne bo odveč. Pot nas vodi naravnost, malo pod vrhom pa si laho malo oddahnemo in si ogledamo cerkev Sv.Primoža. Pot nas vodi do naslednjega smerokaza – naravnost za Dražgoše. Zapeljemo v manjši klanec in že prispemo v Drožgoše. Peljemo se skozi vas in na koncu vasi pri spomeniku si pa pred zahtevnim spustom malo oddahnemo.

Obiskovalci Dražgoš si lahko ogledate muzej v Domu Cankarjevega bataljona. Na razvalinah stare cerkve pa stoji nova ogleda vredna kapelica. Pot nadaljujemo po zelo strmi ovinkasti in ozki cesti vse do vasi Rudno. Nato se pa spustimo naravnost po cesti še do Železnikov,kjer se moja pot tudi konča v gostilni pr Pujsu.

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI NA: sloveniaholidays.com

Trasa: Kropa – Železniki
Razdalja: 16,6 km
Višinska razlika: 516 m.n.v.
Čas vožnje: 1 h
Težavnostna stopnja: 3/5
Podlaga: asfalt

Download

Fotogalerija

Cestna kolesarska pot Železniki – Škofja Loka

road-cycling-kupikolo.si_-800x300

KRATEK OPIS DOGODKA

Pot pričnemo v Železnikih pri gostilni Pr’ pujsu. Zavijemo levo na glavno cesto, ki nas vodi proti Škofji Loki. Peljemo se mimo pohištvenega obrata Alples. Približno čez 2 kilometra pridemo v vas Selca. Peljemo se po glavni cesti, zato previdnost ne bo odveč.

Prikolesarimo v naslednjo Dolenjo vas. Pot je popolnoma ravninska. Naslednja vas je Bukovica. Vseskozi se peljemo naravnost ter pridemo do vasi Praprotno. Vozimo se ob potoku Selščica. Na desni strani lahko opazujemo Lubnik. Kaj kmalu prikolesarimo v Škofjo loko pred dvorano Poden, kjer se pot tudi konča.

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI NA: sloveniaholidays.com

Trasa: Železniki – Škofja Loka
Razdalja: 15,88 km
Višinska razlika: 106 m.n.v.
Čas vožnje: 45 min
Težavnostna stopnja: 1/5
Podlaga: asfalt

Download

Fotogalerija

Cestna kolesarska pot Ratež – Pletarje

road-cycling-kupikolo.si_-800x300

OPIS POTI

Pot pričnemo pri gradu Otočec. Sredi vasi Otočec zavijemo levo za vas Gumber. Čez most reke Krke, po manjšem klancu navzgor in že smo v Gumberku. Peljemo se naravnost skozi manjši gozdiček in prikolesarimo v vas Ratež.

Pri smerokazu zavijemo levo proti Šentjerneju. Vozimo se po glavni cesti zato previdnost ne bo odveč. Vseskozi se peljemo naravnost , mimo vasi Mokro polje, ki leži bolj na desni strani ceste. Nadaljujemo do vasi Gornje Gradišče, naprej do Donje Gradišč. Na desni strani nas vseskozi spremljajo Gorjanci. Peljemo se naprej po cesti in pridemo v Gornjo Brezovico.

Malo naprej nas pot pripelje v Šentjernej. Na prvem semaforiziranem križišču zavijemo za Pletarje. Peljemo se naravnost in prikolesarimo v vas Šmarje. Na koncu vasi pri smerokazu pa zavijemo desno. Kmalu za tem se pripeljemo v svet tišine. Pred samostanom si lahko ogledamo stare domačije iz Šentjernejskega polja. Tu se pot konča

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI NA: sloveniaholidays.com

Trasa: Otočec – Šentjernej – Kostanjevica na Krki
Razdalja: 12,7 km
Višinska razlika: 147 m.n.v.
Čas vožnje: 1 h
Težavnostna stopnja: 1/5
Podlaga: asfalt

Download

Fotogalerija

Cestna kolesarska pot Šentjernej – Kostanjeviška jama

cestna-kolesarska-pot-kupikolo.si_-800x300

OPIS POTI

Pot pričnemo na bencinski črpalki, ki se nahaja nekje na sredini vasi Šentjernej. Vozimo se po glavni cesti zato previdnost ne bo odveč. Peljemo se naravnost in se vseskozi rahlo spuščamo.

Na desni strani opazujemo Gorjance, na levi pa rodovitna polja saj se vozimo po Šentjernejskem polju. Po dolgi ravnini prikolesarimo v vas Donja Prekopa, ki se nahaja na levi in desni strani cestišča. Peljemo se naravnost skozi vas in prispemo do naslednje vasi Dobrava pri Kostanjevici. Peljemo se čez most potoka Trebežin prispemo v vas Dobe. Samo še malo in že prisoemo v Kostanjevici na Krki. Polovico vasi leži na otoku, ki ga povezuje južni most.

Pri tem mostu zavijemo desno za Kostanjeviško jamo. Čez 200 metrov pa pri smerokazu ponovno desno. Po krajši vožnji se pripeljemo pred jamo. Jama je vredna ogleda, tako, da se lahko pridružite vodenemu ogledu, ki traja 40 minut. Tu se naša pot tudi konča.

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI NA: sloveniaholidays.com

Trasa: Šentjernej – Kostanjevica na Krki – Dolenjske Toplice
Razdalja: 7,26 km
Višinska razlika: 12 m.n.v.
Čas vožnje: cca. 30 min
Težavnostna stopnja: 1/5
Podlaga: asfalt

Download

Fotogalerija

Cestna kolesarska pot Otočec – Gaberje

road-cycling-kupikolo.si_-800x300

OPIS POTI

Pot pričnemo pri gradu Otočec, kolesarimo proti vasi Otočec. Sredi vasi pri smerokazu zavijemo levo za vas Ratež. Po klancu navzdol, čez leseni most reke Krke se pripeljemo v vas Gumberk. Peljemo naravnost skozi manjši gozdiček pa pridemo do vasi Ratež.

Ko prispemo v vas, sredi vasi peljemo naravnost čez križišče za vas Brusnice. Vseskozi se peljemo naravnost. Vozimo se po asfaltirani glavni cesti zato previdnost ne bo odveč. Kmalu prispemo v vas Male brusnice in za tem še v Velike brusnice. Kjer si lahko ogledamo 2 zelo stari cerkvi. Pred nami pa lahko vseskozi lahko pogledujemo na Gorjance in pa seveda na Trdinov vrh, ki je tudi viden.

Peljemo se naprej na levi in desni strani so rodovitna polja in pašniki, mi pa kaj kmalu prikolesarimo v Gabrje. Pot seveda lahko nadaljujemo na Trdinov vrh vendar z primernim kolesom. Pot se konča pri farni cerkvi.

VEČ O TURISTIČNI PONUDBI NA: sloveniaholidays.com

Trasa: Otočec – Gaberje
Razdalja: 10,3 km
Višinska razlika: 257 m.n.v.
Čas vožnje: 30 min
Težavnostna stopnja: 1/5
Podlaga: asfalt

Download

Fotogalerija