Krožna medena pot s kolesom, Šenčur

banner-kolesarskih-poti-kupikolo_-800x300

Opis poti

Najboljše izhodišče za začetek izleta je parkirišče slaščičarne Medeni vrt. Pot nas vodi proti severu, kjer se pred nami kot na platnu razprostirajo prelepe gore-Kriška gora, Tolsti vrh, Storžič, Hudičkov boršt, Grintovec ter Krvavec. Pot je asfaltirana in namenjena tako sprehajalcem, kot tudi kolesarjem ter vodi v smeri Visoko. Pred električno postajo se odcepi desno na makedamsko pot (piknik prostor- zasaditev smrek), po 50 metrih pa zavije nazaj proti Srednji vasi. Glejte oznako Srjanska učna pot.

Na tem prelepem sprehodu lahko starši podučite svoje male vandrovčke o naravi tudi preko zanimivih panojev, kjer izveste veliko novega o gozdnih živalih. Kmalu nas po slabem pol kilometra poti pozdravi cerkev Sv. Rozamunde v Srednji Vasi, ki ima dva oltarja in posebej stoječi zvonik. Če se odločite za kratek postanek na bližnjem jezercu, potem zavijte pri cerkvi Sv. Rozamunde levo.

Jezero se nahaja le slabih 200 merov proti vzhodu in je bivališče številnim pticam ter ribam. V sklopu parka je tudi drevored z imeni posajenih drevesnih vrst. na koncu dravoreda vas pričaka novo otroško igrišče.

Lahko pa nadaljujete po makedamski poti do prvih hiš v Srednji vasi in nato po ulici, ki je vzporedna glavni cesti proti Šenčurju in naprej proti našemu sladkemu cilju- Medenemu vrtu.

Zanimivosti

Zakaj Šenčurjanom pravijo godlarji?

Včasih so od hiše do hiše hodili berači ter prosili za hrano in denar. Tako je nekega dne v Šenčur prišel berač iz drugih krajev. Napotil se je k neki hiši, kjer so ravno zajtrkovali, ter prosil za zajtrk. Vas zanima kaj se je zgodilo? Ta zanimiva legenda pripoveduje o tem, kako so Šenčurjani postali znani po godli. In zakaj je Šenčur vas krompirja?

Gostinski lokal v bližini

Medeni vrt

je sladka medena oaza na obrobju vasi Šenčur. Vabi s slastnimi torticami Magušar, odlično kavico, sladoledom in prigrizki. Ob lepem vremenu se lahko pocrkljate na sončni terasi, otrokom pa je na voljo otroško igrišče. V slaščičarni imajo tudi previjalno mizico za dojenčke. Dobrodošli so tudi naši hišni ljubljenčki.

VEČ NAMIGOV ZA IZLETE NAJDEŠ NA Druzinski-izleti.si

logo_druzinski_izleti_kupikolo.si

Izhodišče: slaščičarna Medeni vrt-Šenčur
Razdalja: 4 km
Čas vožnje: 40 min s kolesom
Težavnostna stopnja: 1/5
Primerno za: vozički , nosilke , od 3 – 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa

Download

Fotogalerija

Kranjska Gora-Zelenci s kolesom

banner-kolesarskih-poti-kupikolo_-800x300

Opis poti

Mi smo tokrat raziskovali ta prečudovit konec Gorenjske na kolesu, izlet pa lahko opravite tudi z vozičkom ali peš (primerno za otroke nad 4 leti starosti). Mi smo avtomobil pustili kar na parkirišču pod smučiščem in se odpravili raziskovat okolico s kolesi.

Jezerce Zelenci odkrijete takoj za vasjo Podkoren na južni strani magistralne ceste. V tem naravnem rezervatu je našlo dom veliko zanimivih rastlinskih vrst, tudi mesojede rosike, med živalskimi pa so bogato zastopane dvoživke in ptiči gnezdilci. Leži na severnem robu Triglavskega narodnega parka, na jugu jih oklepa z gozdom poraščeni Vitranc, na severu pa prav tako poraščene Karavanke. Močvirje z barjem Drni, je dolgo okoli 1200 metrov, široko povprečno 150 metrov, v najširšem delu okoli 200 metrov, v najožjem pa borih dvajset. Na skrajnem zahodnem delu močvirja je jezero smaragdno zeleno, iz katerega vrejo iz plasti jezerske krede, ki daje vodi značilno modrozeleno barvo. Tu so številni izredno čisti in hladni izviri. Prav zaradi barve je jezero z močvirjem dobilo ime Zelenci.

Izlet lahko z malo starejšimi mulčki podaljšate do Planice, vendar je od Zelencev do Planice potrebno premagati kar nekaj višinske razlike. Za ta podvig bi svetovali starost kolesarja vsaj 6+ starosti, lahko tudi mlajši, a z obilo kondicije:) Višinsko razliko celotne poti lahko preverite v priloženem grafu spodaj.

Zanimivosti

Voda ima približno 6°C. Brrrrr.

Zelenci z okolico so bili leta 1992, z odlokom občine Jesenice, razglašeni za naravni rezervat. Pri Zelencih izvira Sava Dolinka. Po posebni leseni brvi se lahko brez škode za naravo sprehodite do jezera in po močvirnati okolici. Nepozabno zeleno doživetje.

Gostinski lokal v bližini

Brunarica Kosobrin

je pravi »zaklad« za vse, ki radi uživate v prijetnem in avtohtonem okolju. Najdete jih na poti od Kranjske Gore proti Zelencem, pot je lepo prevozna tudi za otroške vozičke, poganjalčke in kolesa.
Na vrtu in ob pokritem kurišču lahko uživate v izbrani ponudbi pijač in napitkov. V Kosobrinovi mini kuhinji vam prijazna dekleta vsak dan pripravljajo jedi na žlico, štrudle in vse kar vas bo spomnilo na topel dom naših babic. Okolje, v katerem najdete to hišico iz pravljice, je naravnost čudovito! Za brunarico se razprostira prelep travnik, kjer se otroci lahko igrajo, ob gostišču pa je otrokom na voljo tudi peskovnik. Za dojenčke imajo previjalno mizico. Gostišče je naklonjeno našim štirinožnim prijateljem.

 

VEČ NAMIGOV ZA IZLETE NAJDEŠ NA Druzinski-izleti.si

logo_druzinski_izleti_kupikolo.si

Izhodišče: Parkirišče pri smučišču v Kranjski Gori
Razdalja: 4 km do Zelencev+ 5 km do Skakalnega centra Planica
Čas vožnje: 1h s kolesom do Zelencev + (1 h do Planice)
Težavnostna stopnja: 1/5
Primerno za: vozički , nosilke , od 3 – 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa

Download

Fotogalerija